Keresés

Facebookon, Google Adwordsön való hirdetés után kell adót fizetni???

A kérdés sokakat érinthet, mivel elég sokan veszik igénybe ezen szolgáltatásokat, viszont sokan nem tudják, hogy a két nagy multi cég , nem adóalany Magyarországon, viszont a NAV természetesen ezen szolgálatói rendszereken elköltött összegeket után is várja az adóbefizetést, csak éppen a hirdetőktől.

De miért is kell adót fizetni Facebook vagy Adwords hirdetések után?

Részletezzük kicsit a kérdést:

Magyar adóalany által külföldről igénybevett szolgáltatásnak (szolgáltatásimportnak) tekintjük azokat az ügyleteket, amelyek az alábbi feltételeknek együttesen megfelelnek:

a.) A teljesítésre kötelezett belföldön nem letelepedett, és
b.) az ügylet szolgáltatásnyújtás (Áfa tv. 13. §), és
c.) az adott szolgáltatás teljesítési helye Magyarországra esik.

A szolgáltatást igénybevevő letelepedettségének alapulvételével megállapított belföldön teljesülő szolgáltatások esetében – amennyiben a szolgáltatás nyújtója nem minősül belföldön letelepedettnek – a szolgáltatást igénybevevő adóalany válik adófizetésre kötelezetté (Áfa tv. 140. § a) pontja, Áfa tv. 37. § (1) bekezdés).

Amennyiben tehát a katás adózó áfa körbe tartozik, akkor a Facebook vagy Google óriáscégtől igénybevett szolgáltatás után Magyarországon áfa fizetésre lesz kötelezett.

Ha a katás adózó alanyi mentességben részesül, akkor is fennáll az áfa fizetési kötelezettség tekintettel arra, hogy a szolgáltatásimport esetén törvényi tiltás miatt nem járhat el alanyi mentesként (Áfa tv. 193. § (3) bekezdés). Arról a hónapról, amelyben áfa fizetési kötelezettsége keletkezett havi áfa bevallást kell beadni (az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (továbbiakban:Art.) 2. számú melléklet I. B) 3/3.4. alpont), és az áfát az adott hónapot követő 20-ig meg is kell fizetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük