Keresés

Kell e fizetni ÁFÁT Katás vállalkozásként ha a Google tőlem vesz ígénybe szolgáltatást?

Az Áfa tv. fő szabálya szerint az adókötelezettséget ott kell teljesíteni, ahol az igénybevevő adóalany gazdaságilag letelepedett (Áfa tv. 37. § (1) bekezdés). Bizonyos szolgáltatások (pl. ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások, vagy személyszállítás) esetében a törvény speciális szabályt tartalmaz, vagyis egyes a törvényben nevesített szolgáltatásokra nem a főszabályt kell alkalmazni.

Ha a más országban működő cég felé nyújtott szolgáltatásra nem nevesít a törvény speciális szabályt, akkor az adókötelezettséget az igénybevevő adóalany teljesíti letelepedettsége országának szabályai szerint. Ebben az esetben a magyar áfa körbe tartozó adóalany számlájában fordított adózás kifejezést tüntet fel (Áfa tv. 169. § n) pont), és az áfa bevallásban a részletező adatok között szerepelteti a szolgáltatás ellenértékét.

Ha a katás adózó alanyi mentes, és a főszabály rendelkezése miatt a szolgáltatás külföldön teljesül, akkor az alanyi mentes nem járhat el alanyi mentes minőségében a külföldön teljesített szolgáltatás után (Áfa tv. 193. §(1) bekezdés c) pontja), vagyis a számlára ő is a fordított adózás kifejezést írja (nem az alanyi mentességet), és áfa bevallást nyújt be (részletező adatokkal) függetlenül attól, hogy a szolgáltatás után áfa fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ha szolgáltatást igénybe vevő partner az Európai Unióban letelepedett, akkor az alanyi mentes adózó és az áfa körbe tartozó adózó mind a szolgáltatásnyújtás, mind a szolgáltatás igénybevétel esetén közösségi adószámmal kell, hogy rendelkezzen (Art 29. §, Áfa tv. 257/B.§).

Más az eset, ha mi veszünk igénybe szolgáltatást a Google-től, vagy a Facebook-tól, erről bővebben itt olvashat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük